Welkom op de website van de Vereniging van Huiseigenaren bij Paal 8

West aan zee op Terschelling is een klein dorp gelegen midden in de duinen aan de Longway tussen West Terschelling en Midsland vlak bij het breedste strand van Nederland bij Paal 9. Er staan 86 vakantiehuizen, het badhotel Paal 8, het strandpaviljoen West aan Zee en een reddingsbootschuur van de KNRM.

Als een gevolg van het door Staatsbosbeheer uitgevoerde LIFE-project wordt West aan Zee nu omringd door een scala van duinmeertjes, “plakken” en “kulen” en het ligt voor de hand dat West aan Zee nu ook voortaan “het Lake district” van Terschelling genoemd gaat worden.

Aan de zuidkant van West aan Zee ligt achter een hoog duin de Badhuiskuil met een mooi uitzichtpunt over het meertje en een standbeeld van Victor Westhoff, die belangrijk is geweest voor het huidige beheer van met name natte duingebieden. De “badhuiskule” is in de jaren vanaf 1915 ontstaan, omdat de gemeente zand nodig had om de Badweg naar het strand aan te leggen. Uit die tijd stamt ook het meertje in het dorp, “de Peerkule”. In de begin van de 90-er jaren van de vorige eeuw is dit meertje op kosten van de bewoners van West aan Zee toen in zijn oude glorie hersteld. We zouden kunnen zeggen dat een aantal West aan Zeeërs toen hun tijd al vooruit waren, gezien het huidige beleid van Staatsbosbeheer.

Vanaf 2008 zijn er rondom West aan Zee oude duinmeertjes, in Terschelling “plakken” genoemd, uitgegraven en gerestaureerd en zijn er nieuwe meertjes ontstaan. Ten westen van West aan Zee is een groot duinmeer gemaakt aan de noordzijde van de Longway. Als je West aan Zee vanaf West-Terschelling binnenkomt is er aan weerszijde van de Badweg, direct na het bos, een prachtig duinmeertjes gebied ontwikkeld, “de Rijsplak of Riesplak”. Aan de zuidzijde van West aan Zee, achter het hoge duin ligt “de Badhuiskuil”, met een mooi uitzichtpunt en het beeldje van Westhof. Als je Het fietspad van de “Midslander Longway”volgt, kom je eerst aan je linkerhand langs “de Peerkule”en zie je aan je rechterhand nieuwe uitlopers van “het Waterplak”. Na de splitsing met het fietspad naar Midsland aan Zee, begint aan je linkerhand het gerestaureerde oorspronkelijke gedeelte van “het Waterplak”, waar o.a. veel Zilvermeeuwen, Kokmeeuwen en Aalscholvers broeden en waar je regelmatig Lepelaars kunt zien fourageren en aan je rechterhand de nieuw uitgegraven delen van het waterplak. Als je de Longway richting Midsland volgt zie je aan je rechterhand “het Sterneplak”, waar je ook regelmatig Lepelaars kunt zien en waar o.a. veel Bergeenden vertoeven. Als je het fietspad richting Midsland aan Zee volgt ga je eerst aan je rechterhand langs het prachtige “Waterplak” met zijn rietvelden en eilandjes en kom je vervolgens bij Midsland aan zee aan je rechter hand langs het ook gerestaureerde “Grote Plak”. Als je naar Midsland aan Zee langs de weg gaat kom je langs het nieuw uitgegraven gedeelte van “het Meisterplak”. Door al dit watergeweld is er een geweldig nieuw natuurgebied ontstaan, waar heel veel vogels, zowel in soorten als in aantallen hun al dan niet tijdelijke domocilie gekozen hebben en waar de typische duinvegetatie in zijn volle glorie aan het terugkomen is. Dat in de winter op al deze prachtige watertjes ook al veel geschaatst wordt zal niemand verbazen.

Vereniging van Huiseigenaren bij Paal 8

De vereniging is in 1994 opgericht omdat de bewoners van West aan Zee zich zorgen maakten over de verdere ontwikkeling van West aan Zee. Er deden geruchten de ronde dat het toenmalige Hotel Paal 8 afgebroken zou worden en dat daar voor in de plaats een aanzienlijk groter hotel gebouwd zou worden, een schaalgrootte die niet paste bij de kleinschaligheid van West aan Zee. Ook waren er plannen om in West aan Zee lantaarnpalen neer te gaan zetten. Het merendeel van de bewoners was het daar niet mee eens omdat West aan Zee één van de weinige plaatsen in Nederland is waar de nacht nog echt de nacht is en waar je nog van een bovenmenselijk mooie sterrenhemel kunt genieten. Het is uiteindelijk bij één straatlantaarn gebleven.

Afgelopen jaar is binnen de vereniging besloten om de geschiedenis van West aan Zee in kaart te gaan brengen. Alhoewel de eerste bewoning pas teruggaat tot 1916, bij de bouw van het eerste Badpaviljoen, is het toch interessant om te zien hoe dit stukje Terschelling in de 20e eeuw een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het toerisme op Terschelling.

Wat kunt u vinden op deze website ?

De website is in eerste instantie bedoeld voor de leden van de vereniging. Maar daarnaast is de site misschien voor veel andere bezoekers, waaronder huurders van een zomerhuisje op West aan Zee of Terschellingers, ook interessant om kennis te nemen van dit specifieke stukje geschiedenis van Terschelling. Daarom is ervoor gekozen om het eerste deel van de website voor iedereen toegankelijk te maken en het deel van de vereniging te reserveren voor de leden.

Het onderzoek naar de geschiedenis van West aan Zee en het verzamelen van archiefmateriaal, zoals oude foto’s en oude ansichtkaarten is net begonnen maar er moet natuurlijk nog veel meer materiaal zijn. Daarom hopen we dat geïnteresseerde bezoekers van deze site contact met ons zullen opnemen als zij zelf nog verhalen, foto’s, ansichtkaarten, films e.d. hebben zodat wij de geschiedenis van West aan Zee verder in kaart kunnen brengen. De vele ansichtkaarten die nu al op de site staan zijn afkomstig van museum Het Behouden Huys, wat beschikt over een zeer interessant en uitgebreid archief. Ook hebben wij gebruik mogen maken van de fotoboeken van Hille van Dieren die voor iedereen te bekijken zijn in het Wrakkenmuseum in Formerum onder het genot van een kop koffie.

De oude ansichten zijn te zien als diapresentatie. Verder zijn er artikelen geplaatst over West aan Zee die interessant en leuk zijn om te lezen.

En zoals elk zich zelfrespecterend dorpje betaamt heeft West aan Zee ook zijn eigen liedjes, zijn eigen West aan Zee ballades.

Als vast onderdeel is er de rubriek “TerschellingVandaag“. Hier kan dagelijks gekeken worden hoe het weer op Terschelling is, wanneer het hoog water is, welke boten er in de buurt van Terschelling varen, interessante aanbiedingen, zoals bijvoorbeeld voor de veerdienst. Ook is er een link gemaakt naar de verschillende webcams die op het eiland zijn geplaatst en die 24 uur per dag aan staan. Tevens vind je hier de Terschellinger agenda, waar de grotere evenementen van het eiland op staan vermeld en er zijn en aantal links naar andere handige Terschellingsites.

De laatste nieuwtjes over Terschelling vindt u op de pagina TerschellingNieuws. Hier worden artikelen geplaatst over voor de bewoners van West aan Zee interessante onderwerpen, zoals het laatste nieuws over de veerdiensten, de erfpacht, bestemmingsplannen, Staatsbosbeheer, het B&Y terrein, Oerol en dergelijke.

Van al deze onderwerpen wordt ook een dossier bijgehouden waarin de artikelen over een bepaald onderwerp worden verzameld.

Speciaal voor alle huurders van een vakantiehuis in West aan Zee is er de Bezoekersinfo pagina. Hier kunnen huurders en bezoekers van West aan zee alle praktische informatie vinden voor een tijdelijk verblijf in West aan Zee, zoals informatie over de boot, het parkeren in Harlingen, een routebeschrijving naar West aan Zee, belangrijke adressen en telefoonnummers op Terschelling, vertrektijden van de bus, de afvalophaalkalender e.d.

West aan Zee Forum. Voor alle bij West aan Zee betrokken, nieuwsgierigen en vragenstellers is er een forum. Wie maar wil kan er zijn verhalen, ervaringen, vragen of spontane uitingen op kwijt. En dan volgen hopelijk weer leuke reacties….

Oproep tot meer informatie over West aan Zee

Zoals gezegd zijn wij nog in de opbouw van onze verzameling over West aan Zee en wij verzoeken iedereen die oude foto’s heeft of oude ansichtkaarten of interessante artikelen of filmmateriaal om contact met ons op te nemen. Wij zijn blij met: gedigitaliseerde oude foto’s, originele oude ansichtkaarten van het gebied, artikelen en foto’s van De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij station Paal 8, van het Badpaviljoen uit 1916, van het Badpaviljoen vanaf 1938, van het Hotel Paal 8 vanaf 1958, van het asielzoekerscentrum, van de verschillende strandpaviljoens zoals “Drink een wat en rust een weinig”, Costa Paal Achta en de Zeemeeuw, van de strandzeilvereniging, over het duin- en kustbeheer van Staatsbosbeheer, kortom alles wat interessant is voor de geschiedenis van ‘Paal 8’.

Als u materiaal heeft kunt u contact opnemen met:

Peter Beijnes, mobiel: 06-5124292906-51242929, e-mailadres: pbeijnes@planet.nl of via het West aan zee Forum

 

Het eerste begin van West aan Zee

De bouw van het Badhuis in 1916 markeert het begin van het toerisme op Terschelling. Zand voor de bouw van dit badhuis werd gehaald uit een duinvallei ten zuiden van West aan Zee die nog de naam Badhuiskuil draagt. Het badhuis is in de Tweede Wereldoorlog afgebroken. West aan Zee als recreatiedorp dankt zijn bestaan aan de NV Exploitatiemaatschappij Terschelling. Deze in het begin van de twintigste eeuw opgerichte NV had ten doel de bouw van een badplaats in de duinen van Terschelling tussen de strandpalen 8 en 12. De maatschappij wilde aanvankelijk een ‘badplaats van betekenis’ opbouwen maar heeft zich beperkt tot het uitgeven van percelen in erfpacht voor de bouw van zomerwoningen. Als gevolg hiervan ontstonden in de duinen de nederzettingen van recreatiewoningen Midsland aan Zee en West aan Zee. Het duingebied tussen deze beide nederzettingen was eveneens bestemd voor de bouw van recreatiewoningen, maar daar is door Staatsbosbeheer een stokje voor gestoken.In 1965 namelijk heeft Staatsbosbeheer de pachters van de in dit gebied liggende kavels uitgekocht. Ook de NV Exploitatiemaatschappij Terschelling werd opgekocht en is vervolgens opgeheven. Men had al eerder ingezien dat de oprichting van een grote en luxe badplaats van betekenis in deze omgeving niet haalbaar was. Iets ten westen van de strandovergang naar het Noordzee-strand staat een reddingbootschuur, waarin de strandreddingboot van Terschelling is gestationeerd. Deze schuur is in de vijftiger jaren gebouwd, nadat een oudere schuur die een kilometer westelijker stond en moeilijker te bereiken was is gesloopt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: